חדשות
lecanemab, הניתן בעירוי לווריד בשתי מנות בחודש, הצליח לגרום לירידה בפלאק הרעיל במוח והביא להאטה של 27% בשיעור הירידה הקוגניטיבית אצל משתתפי המחקר.
טיפול תרופתי חדשני עבור חולי אלצהיימר – עדיין בניסוי ומוגדר כ"טיפול הנמצא במחקר" – הציג תוצאות מעניינות: האטה ב-27% בשיעור הירידה הקוגניטיבית אצל משתתפי המחקר שמבצעות בתכשיר החדש חברות הביו-רפואה ביוג'ן ו-Eisai היפנית.
שתי החברות מיהרו לדווח על כך הבוקר (ד') לכלי התקשורת בארה"ב ומסרו כי התוצאות שהושגו קרובות מאד ליעד שנקבע ובחודשים הקרובים, עד ינואר, ימשיכו לשפר את פעילות התכשיר כדי שקצב הירידה הקוגניטיבית יהיה עוד יותר איטי.
התוצאות בשלב זה של הניסוי והמחקר התקבלו כבשורה מעודדת עבור מיליוני בני אדם החיים עם אלצהיימר, עד כדי כך שאם יוברר שהתכשיר lecanemab, הניתן בעירוי לווריד בשתי מנות בחודש, יעיל כמצופה, הוא עשוי להיות להיט ו"שובר קופות" מבחינת החברות.
עבור "ביוג'ן", שהשקת תרופה אחרת שלה לאלצהיימר – Aduhelm - ספגה ביקורת קשה עד כדי כך שהוגדרה כ"אסון", מצפה עתה, כך לפי דיווחים בארה"ב, לקבל "הזדמנות שנייה" ולהוכיח את עצמה בזכות התכשיר החדש בשוק עתיר מיליארדי דולרים.
בניסוי ובמחקר החדש, שהחל לפני כ-18 חודש, משתתפים 1,800 חולים בשלב מוקדם של מחלת האלצהיימר, ובהם הציג lecanemab עליונות ברורה על תכשיר-דמה. עוד נמסר כי הוא ענה ליעד אחר שהוצב לגביו: ירידה בפלאק הרעיל במוח וכמו האטה בירידה במדדים אחרים כמו זיכרון ותפקוד. 21% ממקבלי התכשיר חוו התנפחות במוח שנראתה באמצעות סורק CT-PET – תופעת לוואי הקשורה בתרופות מסוג זה. פחות מ-3% מאותם חולים הציגו סימפטומים נוספים הקשורים באופן משני להתנפחות במוח.
המחקר הנוכחי בשם CLARITY-AD, הוא הגדול ביותר מסוגו ונועד לתת מענה במחלוקת המתמשכת, לפיה ניקוי הפלאק הרעיל מהמוח, העמילואיד, יאט את קצב התפתחות האלצהיימר ובעיקר את קצב אובדן הזיכרון ובכך יביא לדחייה בשאר תסמיני הדמנציה.
במחקר נעשה שימוש במה שמכונה המדד הקליני של הדמנציה הכולל שמונה מדדים, מהם שישה בתחום הקוגניציה כמו זיכרון, פתרון בעיות ו-personal care. כאשר סיכום המדדים הוא על סקאלה שבין 0 ל-18 – המספר הגבוה יותר מציג דמנציה חמורה יותר. עם זאת, ברור שלכל שינוי, ולו הקל ביותר, שיושג באמצעות התכשיר תהיה משמעות מבחינת החולה.
גם לחברת אלי לילי יש עתה תכשיר ניסויי ומחקרי משלה בשםdonanemab והיא עשויה לשחרר תוצאות ראשונות במחצית הראשונה של ינואר 2023.
מקור:
28.09.2022