חדשות
במטא-אנליזה שנערכה על הטיפול עם פרמיפקסול בחולי פרקינסון נמצא כי התרופה מובילה לשיפור באיכות החיים של המטופלים.
ישנו שימוש הולך ועולה בהערכה של איכות החיים (QoL: Quality of life) כמדד לתוצאי יעילות במחקרים קליניים הנעשים על חולי פרקינסון (PD), וזאת על מנת לנסות ולהעריך את השפעת הטיפול מנקודת המבט של המטופלים עצמם. המחקרים שנעשו עד כה בנוגע להשפעת הטיפול עם פרמיפקסול על איכות החיים נותרו לא חד משמעיים.
במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת BMC Neurology, מטרת החוקרים הייתה להעריך את ההשפעה של פרמיפקסול על איכות החיים בקרב חולי PD, וזאת על ידי עריכת סקירה שיטתית ומטא-אנליזה על ניסויים קליניים קיימים.
החוקרים ערכו סקירה ספרותית שיטתית במסדי הנתונים PubMed, Embase ו-Cochrane Library, על מנת לאתר פרסומים החל מראשית המאגרים ועד ל-30 באפריל 2022. החוקרים חיפשו אחר מחקרים אקראיים ומבוקרי אינבו, אשר נערכו על חולי PD אידיופתי שטופלו עם פרמיפקסול ודיווחו על שינוי ב-QoL של המטופלים לעומת הבסיס המחקרי. הערכת ה-QoL נעשתה לפי ה- 39-item Parkinson's Disease Questionnaireי(PDQ-39). הסיכון להטיה הוערך באופן עצמאי על ידי שני סוקרים באמצעות כלי ה-Cochrane Collaboration להערכת הטיה.
בסך הכל נסקרו 80 מאמרים מתאימים, כאשר באנליזה נכללו 6 מתוכם, בהם השתתפו לכל הפחות 2,000 חולי PD בשלב מוקדם או מתקדם. מסינתזה של ששת המחקרים שנכללו עולה כי בקרב מטופלים שקיבלו פרמיפקסול, בהשוואה לאלו שקיבלו אינבו, קיים שינוי ממוצע מובהק בערך ה-PDQ-39 של 2.49- (רווח בר-סמך של 95% 3.43- עד 1.54-; p < 0.0001) לעומת הבסיס. נצפתה מגמת שיפור חיובית ועקבית ב-QoL בקרב חולים שקיבלו מינון אופטימלי של פרמיפקסול (80% ויותר מאוכלוסיית המחקר תחת מינון של 1.5 מיליגרם), וזאת ללא קשר לחומרת המחלה (בשלב מוקדם או מתקדם) או רמות ה- QoL בבסיס.
לסיכום, במטא-האנליזה נמצאו ראיות הנוגעות לתועלת הטיפולית הפוטנציאלית של פרמיפקסול בשיפור איכות החיים בחולי פרקינסון.
מקור:
03.10.2022