חדשות

מתוך ויקיתרופות
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
Banner.jpg

Share on Google+ Share on Linkedin E-mail this page Share on twitter.com Share with Facebook
טיפול אינטנסיבי להורדת לחץ דם והסיכון לשבץ חוזר

חולים שקיבלו טיפול אינטנסיבי להפחתת לחץ הדם הראו סיכון נמוך יותר במובהק ללקות בשבץ מוחי שניוני או באירועים קרדיווסקולריים גדולים.

לא נקבע עדיין האם גישה אינטנסיבית להורדת לחץ הדם מתעלה על גישה עדינה יותר בכל הנוגע למניעת שבץ שניוני. במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת JAMA Neurology, מטרת החוקרים הייתה להעריך את הקשר בין סדר הגודל של הפחתת לחץ הדם לבין הסיכון לאירועי שבץ חוזרים בחולים לאחר שבץ מוחי או שבץ איסכמי חולף (TIA).

לצורך כך, החוקרים ערכו מטה-אנליזה סטנדרטית ומטה-רגרסיה של ניסויים קליניים אקראיים אשר השוו בין גישה אינטנסיבית יותר להפחתת לחץ הדם לעומת גישה פחות אינטנסיבית, ותיעדו את התוצאים מבחינת אירועי שבץ חוזרים בקרב אוכלוסיה של חולים עם רקע של שבץ מוחי או TIA.

החוקרים השתמשו במסדי הנתונים PubMed, Embase, ה-Cochrane Central Register of Controlled Trials ו-ClinicalTrials.gov לצורך איתור מקורות מתאימים אשר פורסמו החל מ-1 בינואר 1980 ועד ל-30 ביוני 2022. לצורך הפשטת הנתונים והערכת איכותם ותקפותם, החוקרים השתמשו ב- The Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-analyses (PRISMA).

סיכון יחסי עם רווח בר-סמך של 95% שימש את החוקרים כמדד לצורך קישור אינטנסיביות הטיפול להורדת לחץ הדם לתוצאים הראשוניים והשניוניים. בנוסף, החוקרים ביצעו אנליזות מטה-רגרסיה של משתנה יחיד על מנת להעריך השפעה ממתנת אפשרית של גודל ה-differential systolic blood pressure‏ (SBP) והפחתת לחץ הדם הדיאסטולי (DBP: diastolic blood pressure) על הסיכון לאירועים חוזרים של שבץ ואירועים קרדיווסקולריים גדולים.

התוצא הראשוני של המחקר הוגדר כאירוע חוזר של שבץ. התוצא השניוני המוביל היה אירועים קרדיווסקולריים גדולים (major cardiovascular events).

באנליזה נכללו עשרה מחקרים קליניים אקראיים, אשר הקיפו 40,710 מטופלים בסך הכל (13,752 נשים (34%); גיל ממוצע, 65 שנים) עם היסטוריה של שבץ או TIA. תקופת המעקב הממוצעת ארכה 2.8 שנים (טווח, 1-4 שנים).

התוצאות המאוגמות הדגימו כי טיפול אינטנסיבי יותר, בהשוואה לטיפול אינטנסיבי פחות, נקשר עם סיכון מופחת לשבץ חוזר בחולים עם היסטוריה של שבץ או TIA (סיכון מוחלט, 8.4% לעומת 10.1%; סיכון יחסי 0.83 ; רווח בר-סמך של 95% 0.78-0.88).

מטא-רגרסיה הדגימה כי סדר גודל הפחתת ה-differential SBP וה-DBP נקשרה עם סיכון נמוך יותר לשבץ חוזר בחולים עם היסטוריה של שבץ או TIA ב-log-linear fashion (SBP: שיפוע רגרסיה, 0.06-; רווח בר-סמך של 95% -0.08 עד -0.03; DBP: שיפוע רגרסיה, 0.17-; רווח בר-סמך של 95% -0.26 עד -0.08). תוצאות דומות נמצאו בנוגע לקשר בין הורדת לחץ דם דיפרנציאלית לבין אירועים קרדיווסקולריים גדולים.

לסיכום, מתן טיפול אינטנסיבי יותר להורדת לחץ הדם עשוי להיות קשור לסיכון מופחת לשבץ חוזר ולאירועים קרדיווסקולריים גדולים. החוקרים מציינים כי תוצאותיהם עשויות לתמוך בגישה אינטנסיבית להפחתת לחץ הדם לצורך מניעה שניונית של אירועים מוחיים בקרב חולים עם היסטוריה של שבץ מוחי או TIA.

מקור:

לכל החדשות >

02.04.2023