חדשות

מתוך ויקיתרופות
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
Banner.jpg

Share on Google+ Share on Linkedin E-mail this page Share on twitter.com Share with Facebook
תוצאות מצוינות לטיפול תרופתי במחלת הדם הנדירה cTTP

"Adyznma", תרופה חדשה לארגמנת של קרישה וחסר טסיות, מחלת דם מולדת, עשויה להחליף את הטיפול המוכר בפלזמה למחלה הפוגעת בעיקר באוכלוסייה הבדואית בישראל.

מחקר חדש הראה לראשונה שטיפול מניעתי למחלת הדם הנדירה והקשה cTTP באמצעות אנזים חלופי השיג 100% רמות פעילות תקינה של האנזים החסר בה וגורם למחלה. המחלה נחשבת לנדירה, אך השכיחות שלה בישראל גבוהה יחסית למדינות המערביות בגלל שיעור גבוה של חולים בקרב האוכלוסייה הבדואית.

המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת The New England Journal of Medicine , מצא יעילות ובטיחות בטיפול "אדזינמה" (ADAMTS13, recombinant-krhn) בחולי cTTP. בנובמבר 2023 אישר מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) את "אדזינמה" כטיפול מניעתי ולפי צורך במבוגרים וילדים עם TPP מולד.

התרופה מבוססת על אנזים רקומביננטי ל- ADAMTS13 והיא מהווה את הטיפול הראשון שאושר להתמודדות עם הגורם הבסיסי ל-cTTP, שמאפשר חידוש של פעילות האנזים ADAMTS13 ולמענה ישיר לגורם המחלה. עד לאחרונה לא היו אפשרויות טיפול מניעתי לקבוצת חולים זו.

Congenital thrombotic thrombocytopenic purpura (cTTP) – "ארגמנת של קרישה וחסר טסיות" היא מחלת דם נדירה מולדת הנגרמת מחוסר תורשתי חמור באנזים ADAMTS13 שתפקידו לחתוך חלבון אחר שמופרש מהשכבה הפנימית של כלי הדם בצורת שרשראות ארוכות (מולטימרים). כשיש מחסור או פגיעה באנזים ADAMTS13 עלולים להיווצר קרישי דם קטנים ותרומבוציטופניה.

קרישי הדם הקטנים שנוצרים בכלי הדם מפריעים לזרימת כדוריות הדם האדומות ואלו מתקשות לעבור בזרם הדם ונשברות (המוליזה) - חסימות שעלולות להוביל גם לאירועים מסכני חיים כמו שבץ ואוטם בשריר הלב. בעקבות שינויים הורמונליים בהריון, המחלה עלולה להתפרץ אצל נשים הרות ולגרום להפלות חוזרות ונשנות.

המחלה יכולה להיות ללא תסמינים או עם תסמינים קלים כמו כאבי ראש, בלבול ועייפות, או לחלופין עם תסמינים חמורים יותר כמו אירועים מוחיים, ירידה במצב ההכרה, אי ספיקת כליות, כאבי בטן ופגיעה בשריר הלב.

שכיחות המחלה נעה בין 2-0.5 מקרים למיליון בני אדם. בישראל יש עשרות חולים ובכללם תינוקות, ילדים ומבוגרים, שכאמור מעמידים את ישראל כמדינה עם שיעור תחלואה גבוה יותר בהשוואה למדינות מערביות אחרות בגלל שיעור גבוה יותר של cTTP בקרב בדואים.

בישראל ובעולם, הטיפול המקובל ב-cTTP הוא באמצעות פלזמה, טיפול שעוזר בחידוש רמות ADAMTS13 אך אינו מטפל בגורם המחלה. מעבר לכך, הטיפולים בפלזמה אינם מספקים וכוללים תופעות לוואי מרובות כגון עומס נוזלים, זיהומים, פגיעה כלייתית וכדומה.

מחקר מתקדם (phase 3) השווה בין הטיפול "אדזינמה" לטיפול בפלזמה בקרב 48 חולי cTTP. המטופלים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות וקיבלו את אחד משני הטיפולים למשך חצי שנה. לאחר מכן הוחלפו הטיפולים זה בזה, וכל קבוצה קיבלה למשך חצי שנה את הטיפול שקיבלה הקבוצה האחרת. לבסוף, למשך שישה חודשים נוספים קיבלו כל המשתתפים את הטיפול בתרופה.

תוצאות המחקר הראו כי במהלך הטיפול המניעתי בתרופה אדזינמה לא התרחשו אירועי קרישי דם חריפים, לעומת אירוע אחד שדווח בזמן הטיפול בפלזמה. בנוסף, תחת הטיפול בתרופה, שיעורי הירידה במספר הטסיות בדם היו נמוכים יותר לעומת הטיפול הסטנדרטי בפלזמה. ממצא משמעותי נוסף הראה כי הטיפול בתרופה משלים את האנזים החסר ADAMTS13 ברמה של 100% בהשוואה ל-19% בטיפול הסטנדרטי.

תופעות לוואי היו שכיחות יותר בטיפול הסטנדרטי (84%) מאשר ב"אדזינמה" (71%), אף מטופל לא נאלץ להפסיק את הטיפול בתרופה בגלל תופעות לוואי, בעוד ששמונה מטופלים נאלצו להפסיק את הטיפול כשקיבלו פלזמה.

לפיכך, המחקר מראה כי הטיפול המוצע הוא מענה מניעתי חדש ל-cTTP, עם מענה ישיר לגורם המחלה המוביל לשיפור קליני של המטופל, עם פוטנציאל לשיפור איכות החיים בהשוואה לטיפול הקיים. הטיפול נחשב גם לנוח יותר והוא ניתן בהזרקה מהירה לעומת מתן פלזמה שנמשך זמן רב.

מקור: Recombinant ADAMTS13 in Congenital Thrombotic Thrombocytopenic Purpura

לכל החדשות >

13/06/2024