עדכון FDA להתווית תרופות קיימות - דצמבר 2013
מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) פרסם את התוספות והשינויים שנערכו ברישום הבטיחות של תרופות ותכשירים רפואיים.
עבור התרופה טייסברי (Natalizumab – Tysabri) נוספו 3 אזהרות כי תרופה זו יכולה לגרום למספר מצבים:
- PML (Progressive multifocal leukoencephalopathy), זיהום נגיפי אופורטוניסטי של המוח שבדרך כלל מוביל למוות או נכות קשה. גורמי סיכון ל – PML הם שימוש ממשוך בטייסברי, שימוש קודם בתרופות המדכאות את המערכת החיסונית ונוכחות נוגדנים מסוג anti-JCV.
- דלקת מוח (encephalitis) ודלקת קרום המוח (meningitis) מסכנות חיים או קטלניות, עקב זיהום בנגיף ההרפס או וריצלה-זוסטר.
- רעילות בכבד (hepatotoxicity) שמתבטאת בעליה באנזימי כבד ובילירובין בימים הראשונים לאחר תחילת הטיפול או בחזרה לטיפול לאחר הפסקה.
התרופה אווסטין (Bevacizumab – Avastin), בשימוש יחד עם כימותרפיה, עשויה לגרום לאירועים של פקקת עורקית (arterial thromboembolism) במטופלים בני 65 ומעלה עם היסטוריה של סוכרת או פקקת עורקית.
עבור ממריצים לטיפול בהפרעות קשב וריכוז (Attention-deficit/hyperactivity disorder, ADHD) נוספו אזהרות מפני זקפה ממושכת וכואבת עקב שימוש ממושך או עלייה במינון, ושינויים בליבידו. קבוצת תרופות זו כוללת:
- קונצרטה (Concerta - Methylphenidate HCL)
- דיטרנה (Daytrana – Methylphenidate)
- פוקלין (Focalin – dexmethylphenidate)
- ריטלין (methylphenidate - Ritalin)
- אדרל (Amphetamine and dextroamphetamine – Adderall)
פלאויקס ( Clopidogrel- Plavix) עשויה לגרום לתגובתיות מוצלבת (cross-reactivity) בקרב תרופות ממשפחה Thienopyridines ולגרום לפריחה, אנגיואדמה (angioedema) או תגובה המטולוגית, דוגמת ארגמנת שך קרישה וחסר טסיות (thrombotic thrombocytopenic purpura – TTP). תופעות לוואי נוספות לפלואיקס הן המופיליה A נרכשת ופריחה אדמומית (erythematous) או נשירתית (exfoliative). אין לשלב פלאויקס עם מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונים או של סרטונין ונוראפינפרין (SSRIs, SNRIs), כיוון שתרופות אלו משפעילות על שפעול הטסיות ועשויות להגביר את הסיכון לדימום.
רנקסה (Ranolazine – Raneva) עשויה לגרום להידרדרות בתפקודי כליות במטופלים עם פגיעה בתפקודי כליות, עם פינוי (clearance) של קריאטינין הנמוך מ – 30 mL/min, המלווה בעלייה הדרגתית ומשמעותית ברמות הקראיטינין ו-BUN (Blood Urea Nitrogen) או אשלגן (Potassium).
טבליות ברילינטה (Ticogrelor – Brilinta) במינון 90 מ"ג עשויות להשפיע על תרופות אחרות כיוון שברילינטה היא מצב לגליקופרוטאין P- (P-gp).
לתרופה סינגולייר (Montelukast Sodium – Singulair) נוספה תופעת לוואי של אאוזינופיליה ריאתית (Pulmonary Eosinophilia).
לתרופה זופרן (Ondansetron HCL – Zofran) נוספה תופעת לוואי של תסמונת סטיבנס-ג'ונסון ונמק אפידרמלי רעלני (toxic epidermal necrolysis).
לתרופה פרדקסה (Dabigatran etexilate mesylate – Pradaxa) נוספה תופעת לוואי של כיב בוושט (Esophageal ulcer).
לתרופה בנליסטה (Belimumab – Benlysta) נוספה אזהרה מפני תגובות חריפות של רגישות-יתר (acute hypersensitivity), כולל אנפילקסיס (anaphylaxis) ומוות. תגובות מתונות של רגישות-יתר לבנליסטה כוללות פריחה, בחילות, תשישות, כאבי שרירים (Myalgia) כאבי ראש ובצקות בפנים.
לתרופה טקסוטר (Docetaxel – Taxotere) ולכל התרופות ממשפחה TAXENES נוספה אזהרה מפני בצקת מקולרית ציסטית (Cystic macular edema), שאמנם לא מלווה בכאבים אך יכולה לגרום לעיווריון.
כמו כן, טקסוטר עשויה לגרום להיפונתרמיה.
לזריקת יירבוי (Ipilimumab – Yervoy) נוספה אזהרה מפני מתן התרופה עם Vemurafenib (Zelboraf) בו-זמנית, כיוון ש – 60% מהמטופלים שקיבלו שילוב זה הראו עליה בטרנסאמינאזות (transaminases), עם או ללא עלייה בו-זמנית בבילירובין הכללי.
למתקן Caverject Impulse Dual Chamber System (Alprostadil – Caverject) נוספה אזהרה מפני כשל במתקן.
לתרופה למיקטל (Lamotrigine – Lamictel) נוספו תופעות לוואי של דלקת קרום-מוח א-ספטית והגדלה של קשריות לימפה (lymphadenopathy) שאינה קשורה לתגובתיות-יתר.
לתרופה מוביפרפ (Moviprep) נוספו תופעות הלוואי הבאות:
- קרדיווסקולרית: טכיקרדיה, הלמות לב (palpitations), יתר לחץ-דם, הפרעות קצב, פרפור פרוזדורים (atrial fibrillation) ובצקת פריפריאלית.
- מערכת העצבים: אובדן הכרה (syncope), רעד, פרכוסים (seizures).
- כליות: הפרעוה בתפקוד או אי-ספיקת כליות.
לתרופה פריסטיק (Desvenlafaxine – Pristiq) נוספו הנחיות לגבי שימוש במקביל לתרופות הבאות:
- MAOI (Monoamine Oxidase Inhibitors): אין להתחיל טיפול ב – MAOI במטופלים המשתמשים בפריסטיק או שהפסיקו ב – 7 הימים האחרונים. אין להתחיל טיפול בפריסטיק במטופלים שהפסיקו טיפול ב – MAOI ב – 14 הימים האחרונים. כמו כן, אין להתחיל טיפול בפריסטיק במטופלים המקבלים Linezoid או Methylene Blue דרך הוריד.
- יש להיזהר במתן פריסטיק יחד עם תרופות סרוטוגניות מחשש לתסמונת סרוטונין.
- לפי ניסויים in-vitro, אין התוויית-נגד (contraindication) למתן פריסטיק יחד םע מעכבי CYP3A4, CYP1A1, 1A2, 2A6, 2D6, 2C8, 2C9, 2C19, 2E1 ן – P-glycoprotein transporter.
- פריסטיק עשוי להשפיע על תרופות שעוברות פירוק על-ידי CYP2D6, כמו Metoprolol , Disepramine, Atomoxetine, Dextromethorphan, Perphenazine, Tolterodine.
בנוסף, נוספה לפריסטיק אזהרה מפני השפעה על תוצאות בדיקת שתן. פריסטיק עשויה לגרום לתוצאה חיובית כוזבת (false positive) עבור Phencyclidine (PCP) ואמפטמינים (amphetamines).
ביבליוגרפיה
December 2013 - Drug Safety Labeling Changes
http://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/ucm380539.htm