חדשות
כיום, עם ריבוי התרופות, ההתוויות, ההכללה בסל, ההזהרות, דרכי המתן והמינונים, הפקת מרשם נכון הופכת לתהליך מורכב. דבר זה נכון במיוחד כשמדובר בתרופות שאינן לחם חוקנו. מרשמי התרופות המוכרות לנו היטב באינדיקציות הקשורות להתמחותנו מופקים בקלות, אך תרופה חדשהאו כזו שמזה זמן לא רשמנו, יכולה להוות אתגר לזיכרון. כמובן שטעות אינה באה בחשבון.
למרבית הרופאים יש גישה למקורות מידע תרופתיים כמו מיקרומדקס וקיים מידע על התרופות בארץ במאגר משרד הבריאות ובמדיק.
יחד עם זאת, מניסיון אישי ומסקרים שביצעה חברת פארמה קווסט הגענו למסקנה כי הבעיה אינה מחסור במידע נוסף אלא בנגישות למידע הקיים. אנו זקוקים למידע ספציפי בנקודת זמן נתונה.
לכן למעשה, שם המשחק הוא הנגשת המידע בזמן הקצר ביותר . אין צורך במידע נוסף אלא במידע נקודתי חיוני אליו קיימת גישה קלה ואינטואיטיבית. למידע זה ניתן להגיע מיידית, גם במסגרת הביקור כאשר המטופל נמצא מולנו.
ישבנו וחשבנו כיצד ניתן להקל על חייו של הרופא בעידן "שלאחר הנייר" והגענו למסקנה כי יש להציע גישה נוחה וקלה יותר למידע על תרופות.
ערכנו סקרים וניתחנו את תוצאותיהם, בדקנו אתרים שונים ואיפיינו את האתר האולטימטיבי לדעתנו. ככלי להצגת המידע בחרנו בכלי החזק והידידותי של מדיה ויקי עליו בנויה הויקיפדיה והויקירפואה, הזמינים לשימוש בקוד פתוח.
והנה לפניכם מאגר ויקיתרופות החדש.
אז מה יש בויקיתרופות?
1. כל המידע הרלבנטי על כל התרופות, הרשומות בארץ, כפי שמופיע באתר משרד הבריאות. מוצג בצורה נוחה וידידותית
2. גישה קלה למידע בדרכים רבות ומגוונות
3. ידיעות וחדשות על תרופות עם דגש על הנעשה בארץ
אציג הפעם את המידע המופיע בדף תרופה: ניקח לדוגמא את התרופה אליקוויס 5 מ"ג - Eliquis 5 mg מקבוצת התכשירים נוגדי הקרישה הפומיים.
המידע מוצג במסגרת הוא:
בשורה העליונה - מינונים נוספים של התרופה. לתרופה זו יש רק מינון נוסף אחד אליקוויס 2.5 מ"ג - Eliquis 2.5 mg.
בשורה השניה - מופיע הסיווג האנטומי, טיפולי והכימי עליו מבוסס חלק נכבד מהניווט באתר (על כך בכתבת המשך). כאן מופיעה הקבוצה הפרמקולוגית - B01AFsDirect factor Xa inhibitor (סיווג ATC4). כאשר נכנסים אליה רואים כי היא שייכת לקבוצה Direct factor Xa inhibitorוכי רק האליקוויס נמצא בקטגוריה זו. אך בתחתית העמוד ניתן בלחיצה אחת להגיע לכל התכשירים נוגדי הקרישה Antithrombotic agents - B01A. (סיווג ATC3).
בשורה השלישית מופיע המרכיב הפעיל Apixaban כשלוחצים עליו רואים כי הוא מופיע רק בתרופה אליקוויס.
לעומת זאת אם ניקח מרכיב פעיל ותיק יותר כמו Amoxicillin נראה כי הוא מופיע בתרופות רבות.
בשורה הרביעית מופיעה ההתוויה כפי שאושרה בארץ.
מתחתיה, בשורה החמישית מופיעים נתוני הסל בצורת קפיץ, אם תלחצו על נתוני סל [הצגה] תפתח תיבה וכל המדע יוצג לפניכם. מתחת לנתוני הסל מוצג מידע מפורט על התרופה עצמה כפי שמופיע בעלון לרופא. למעשה המידע מפנה לעמוד המתאים בעלון עצמו. הסדר נקבע על פי מידת העניין שלכם כפי שמצאנו בסקרים.
בראש תמצאו מידע על התאמת מינון, ואחריותופעות לוואי, התוויות נגד, שימוש בהריון ובהנקה ונתונים פרמקוקינטיים ופרמקודינמיים. לעיתים תצטרכו לגלול כדי להגיע למידע העדכני ביותר על החמרות והזהרות. במידה וקיים מידע כזה,הוא יופיע לצד העלון ב"עדכונים של החמרה לעלון". תוכלו למצוא גם את העלון המלא לצרכן.
מתחת למידע על התרופות הוספנו אפשרויות להרחבת המידע עליהן באמצעות הפניה לערכים בויקירפואה וקישור למאמרים ב Pubmed. כמו כן, כגיבוי הוספנו הפניה למידע נוסף באתרי תרופות מהעולם.לבסוף, מוצגים שם היצרן היבואן והנציג בארץ (בעל הרישום) ומועד קבלת הרישיון.
לצד המידע המקיף שריכזנו על התרופה אנו מציעים לחברות התרופות להעביר מידע מורחב לרופא על התרופות שלהן. מאחר והחומר מכיל גם חומר לקידום התרופה הוא סגור לרופאים ואנשי מקצועות הרפואה באמצעות סיסמא. אנחנו עדיין בראשית תהליך קבלת מידע מורחב על התרופות ובמרבית התרופות אין עדיין מידע מלא.
להלן מספר דוגמאות של תרופות הכוללות מידע מלא:
פלוטיפורם 250/10 Flutiform 250/10 -
אנחנו עדיין בתחילתו של התהליך השיפור ונמשיך לעדכן אתכם.
לסיום, ברצוני להודות לשותפתי לתהליך: גב' יהודית ברקו – בל, מנהלת פארמה קווסט, על שיתוף פעולה בייעוץ ואפיון המערכת ופענוח המידע הרב מסקרים עליהם התבססנו, לד"ר דניאל כץ, יו"ר ארגון הרוקחות ומנהל שירותי הרוקחות, לאומית שירותי בריאות ולפרופ' שלמה וינקר, יו"ר אגוד רופאי המשפחה ועורך אחראי של ויקירפואה על הייעוץ והתמיכה.
זכרו כי ויקיתרופות – מידע לרופא במינון הנכון